عده چیست؟ و هرآنچه که باید درباره عده بدانیم
ارسال شده توسط وکیل پایه یک دادگستری در ۱۴۰۱-۰۷-۲۷
در فقه و حقوق اسلامی، عده به مدت زمانی گفته میشود که پس از انحلال عقد نکاح (طلاق، فسخ نکاح، بذل مدت در نکاح موقت) یا فوت شوهر، زن موظف است از ازدواج مجدد خودداری کند. این مدت بسته به شرایط مختلف (نوع جدایی، باردار بودن یا نبودن زن، وضعیت عادت ماهیانه) متفاوت است.
به زبان ساده، عده یک دوره انتظار اجباری برای زن پس از جدایی یا فوت همسر است که در طی آن نمیتواند با مرد دیگری ازدواج کند.
اگر اطلاعی در خصوص اینکه عده چیست؟ و مدت زمان آن چقدر است ندارید. در ادامه مطلب با بهترین وکیل حضانت در اصفهان همراه باشید. اطلاعات جامع و کاملی را در اختیارتان قرار خواهند داد.
عده چیست؟
به طور کلی و به زیان ساده عده یعنی مدت زمانی که زن پس از جدایی از همسر خود بر اثر طلاق و یا وفات و یا تمام شدن مدت ازدواج موقت نباید ازدواج مجدد داشته باشد. اگر در این مدت زن ازدواج مجدد کند. عقد او باطل است. نام دیگر عده ایام حیض است. زنی که از همسر خود جدا میشود. باید ایام حیض را به احترام زندگی مشترک با همسر و یا اگر طلاق رجعی بود، به دلیل اینکه همسر بتواند به ایشان رجوع کند و یا به احتمال بارداری باید نگه دارد.
انواع عده
که جواب سوال عده چیست را به دست آوردی باید بدانید که عده انواع مختلفی که بهترین وکیل حضانت در اصفهان به شرح زیر آن را بیان میکند:
- عده وفات
- عده طلاق
- عده طلاق رجعی
- عده عقد موقت
- عده همسر مفقودالاثر
- عده زن باردار
عده وفات چقدر است؟
عده وفات به طور کلی ۴ ماه و ۱۰ روز است. باکره بودن و یائسه بودن خانم در مدت عده وفات تاثیری نخواهد داشت. اگر خانم باردار باشد و کمتر از ۴ ماه و ۱۰ روز به زایمان او باقی مانده باشد. در این صورت باید بعد از زایمان عده را نگه دارد. تا ۴ ماه و ۱۰ روز بگذرد. اگر هم مدت زمان بارداری بیشتر از ۴ ماه و ۱۰ روز باشد باید تا زمان زایمان عده را نگه دارد.
عده طلاق

به طور کلی عده طلاق برای خانم هایی که یائسه و باکره نیستند. ۳ ماه و ۱۰ روز است. بهترین وکیل حضانت در اصفهان بیان میکند. از نظر فقهی میگویند خانم باید سه نوبت عادت ماهانه را طی کند و سپس پاک شود. اگر به دلیل اقتضای سن عادت ماهانه نشود مدت عده او ۳ ماه است. در صورت اینکه در هنگام بارداری جدا شود تا زمان زایمان باید در عده بماند.
عده طلاق رجعی 3 ماه و ۱۰ روز است. که در این نوع از طلاق اگر مرد در مدت عده به همسر خود رجوع کند نیاز به جاری شدن صیغه عقد نیست. و اما اگر در مدت عده زن با کسی رابطه برقرار کند تا ابد به یک دیگر حرام میشوند.
اگر علاقه مند به موضوع طلاق خلع چیست؟ نکات طلاق خلع هستید حتما به این مقاله ما سر بزنید و درصورت داشتن هر سوالی از طریق کامنت با ما در میان بگذارید یا با شماره زیر تماس بگیرید .
۰۹۱۳۳۹۴۰۴۳۰ حسین یاوری
عده عقد موقت چقدر است؟
عده در عقد موقت، که پس از بذل مدت (پایان دادن به عقد از سوی مرد) یا انقضای مدت (به پایان رسیدن زمان تعیین شده در عقد) ایجاد میشود، دورهای است که زن موظف است پس از جدایی از ازدواج مجدد خودداری کند. هدف اصلی از تعیین عده در عقد موقت نیز جلوگیری از اختلاط نسل و رعایت حرمت رابطه زوجیت سابق است. مدت عده در عقد موقت برای زن غیرباردار و در سن عادت ماهیانه، دو طُهر (دو دوره پاکی از عادت ماهیانه) است. برای زن غیرباردار که به اقتضای سن عادت ماهیانه نمیبیند، مدت عده چهل و پنج روز است. در صورتی که زن در عقد موقت باردار باشد، عده او تا زمان وضع حمل خواهد بود. عده وفات در عقد موقت نیز همانند نکاح دائم، چهار ماه و ده روز برای زن غیرباردار و تا زمان وضع حمل برای زن باردار است.
در عقد موقت اگر مدت عقد تمام شود. و یا ما بقیه مدت را مرد ببخشدو خانم در سنی باشد که عادت ماهانه شود. باید به مدت دوبار عادت ماهانه شدن در عده بماند. اگر در سنی بود که عادت ماهانه نخواهد شد باید به مدت ۴۵ روز عده نگه دارد. اگر در عقد موقت همسرشان فوت کند باید عده وفات را به جا آورند.
عده همسر مفقودالاثر
اگر همسر زنی برای مدت طولانی نباشد. حتی زن نداند که او زنده است یا مرده درصورت تمایل میتواند اعلام مفقودالاثری کند. درمدت زمانی که مرد نباشد اما مالی برای همسرش گذاشته باشد یا خانم سرپرستی داشته باشد که مخارج او تامین شود طلاق جایز نیست. اما در صورتی که نه مالی باشد و نه سرپرستی که بتواند مخارج زن را تامین کند. زن میتواند به دادگاه اعلام مفقود الاثری کند. بعد از چهار سال از اعلام مفقودی حاکم میتواند حاکم صیغه طلاق را جاری کند. بعد از طلاق غیابی خانم باید عده وفات را به جا آورد. یعنی ۴ ماه و ۱۰ روز در عده باشد که در صورتی که مرد در این مدت حضور پیدا کرد بتواند به همسرش رجوع کند.
عده زن باردار چگونه است؟
با توجه به مطالب فوق و درک مطلب عده چیست باید بدانید که عده زن باردار تا مدت زمان زایمان اوست. و اگر به مدت زمان زایمان او کمتر از چهار ماه باقی مانده است. باید بعد از زایمان در عده بماند. تا ۴ ماه و ۱۰ روز کامل شود.

چه کسانی ایام عده طلاق ندارند؟
در نظام حقوقی و فقهی اسلام، پس از وقوع طلاق در نکاح دائم یا بذل مدت در نکاح منقطع، زن به طور معمول موظف به گذراندن ایام عده است. این دوره انتظار، با اهدافی چون جلوگیری از اختلاط نسل، رعایت حرمت زوجیت سابق و فراهم آوردن فرصت برای رجوع (در طلاق رجعی) تعیین شده است. با این حال، در برخی موارد خاص، قانونگذار و شرع، زن را از نگه داشتن عده پس از طلاق یا انحلال نکاح معاف کردهاند. این معافیتها مبتنی بر شرایط ویژهای هستند که در آنها فلسفه و حکمت تشریع عده منتفی میشود. در این مقدمه، به بررسی اجمالی این موارد استثنایی میپردازیم که در آنها زنان پس از جدایی، ملزم به گذراندن ایام عده طلاق نیستند.
- زنانی که باکره باشند. عده طلاق ندارند.
- زنانی که یائسه باشند. و امید بارداری نداشته باشند.
- زنانی که در زمان عقد موقت سنشان به بارداری نمیرسید.
- زنانی که رحم ندارند.
<<قابل ذکر است که بر عده وفات را باید نگه دارند.>>
مجازات رعایت نکردن عده
نوع طلاق در مدت عده تاثیر گذار نیست و در هر صورت باید مدت عده بگذرد تا خانم بتواند ازدواج مجدد نماید. اگر زوجی در زمان عده خانم با یکدیگر ازدواج کنند آن عقد باطل است. اگر مرد از مدت عده آگاه نباشد مجازات نمیشود. در غیر این صورت هر دو هم زن و هم مرد مجازات میشوند. حتی اگر رابطه زناشویی برقرار نکرده باشند.بهترین وکیل حضانت در اصفهان بیان میکند. هر زنی که در قید زوجیت یا عده دیگری است. خود را به عقد دیگری درآورد. در صورتیکه منجر به مواقعه نگردد. و یا هر کسی که زن شوهردار یا زنی را که در عده دیگری است. برای خود ترویج نماید در صورتی که منتهی به مواقعه نگردد. به حبس از شش ماه تا دو سال و یا از سه تا دوازده میلیون ریال جزای نقدی محکوم میشود.
جهت دانستن بیشتر در این خصوص موضوع از راه های ارتباطی زیر استفاده کنید.