حق حبس زن چیست و شرایط حقوقی آن
ارسال شده توسط وکیل پایه یک دادگستری در ۱۴۰۱-۰۶-۱۳
حق حبس یکی از حقوق زنان است که از مهم ترین مباحث حقوقی نیز میباشد. شاید برخی از افراد درباره اینکه حق حبس زن چیست و شرایط حقوقی آن چگونه است. اطلاعی نداشته باشند. در ادامه مطلب بهترین وکیل خانواده در اصفهان اطلاعات جامع و کاملی را در اختیارتان قرار خواهد داد.
حق حبس زن چیست
حق حبس حقی است. که زن میتواند تا زمانی که مهریه خود را به صورت تمام و کمال نگرفته است. از انجام وظایف خود در قبال شوهر خودداری نماید. این قانون در ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی ذکر شده است. . طبق ماده ۱۰۸۶ حق حبس زن فقط در صورتی قابل اجرا کردن است. که زن قبل از اجرای این حق تمکین نکرده باشد. در این مورد تمکین هر دو نوع عام و خاص را شامل میشود. بنابراین اگر زن به خانه همسر برود یا با او رابطه جنسی داشته باشد. دیگر حق حبس را نمیتواند بگیرد.

شرایط اعمال حق حبس
همانطور که در ابتدای گفته شد. تحقق حق حبس شرایطی دارد که اگر هر کدام از آن ها محقق نشود زن نمیتواند از این حق برخودار شود. مهریه زن باید حال باشد. در واقع یعنی مهریه عندالمطالبه باشد. برای مثال اگر زن مهریه اش عندالاستطاعه باشد. نمیتواند از این حق بهره ببرد. همچنین عدم تمکین عام و خاص قبل از اجرای این حق ضروری است و زن نباید هیچ گونه تمکین خاص و عام انجام داده باشد. در صورت تمکین نمیتواند از این حق استفاده نماید. و نیز اگر زن بداند که مرد شرایط و توان مالی پرداخت مهریه را نداشته باشد و این در دادگاه اثبات شود زن نمیتواند حق حبس را بگیرد.
نکات حقوقی حق حبس
حق حبس یکی از مفاهیم مهم و کاربردی در حقوق مدنی ایران است که بهویژه در قراردادهای معوض مانند بیع، اجاره، پیمانکاری و معاملات ملکی اهمیت ویژهای پیدا میکند. این حق به طرفی داده میشود که تعهد خود را انجام داده، اما طرف مقابل هنوز به تعهداتش عمل نکرده است؛ در نتیجه، دارنده حق حبس میتواند از تحویل مال یا انجام تعهد خودداری کند تا طرف مقابل نیز به تعهدش پایبند بماند. شناخت دقیق ابعاد قانونی و شرایط اعمال حق حبس برای پیشگیری از اختلافات قراردادی و دفاع مؤثر در دعاوی حقوقی ضروری است. در این مطلب بهترین وکیل خانواده در اصفهان با مهمترین نکات حقوقی مرتبط با حق حبس، شرایط تحقق آن و نحوه استفاده صحیح از این ابزار قانونی آشنا میشویم.
- اگر زن از این حق خود با وجود نیازمندی مرد و اقساطی شدن مهریه استفاده کند. میتواند از این حق تا پایان اقساط استفاده کند و از تمکین خودداری کند.
- زن میتواند همزمان با حق حبس نفقه خود را دریافت کند. و زوج باید نفقه او را بپردازد.
- اگر مرد بخواهد زن را به دلیلدریافت حق حبس طلاق دهد زن نمیتواند از حق تنصیف استفاده کند.
- زن نمیتواند با گرفتن حق حبس و دوری از شروع زندگی مشترک درخواست طلاق به دلیل مشقت و سختی زندگی بدهد.
- با وجود حق حبس مرد نمیتواند زن را به اجبار به تمکین وادارد. اما اگر توان مالی نداشته باشد. داگاه حکم ازدواج مجدد او را خواهد داد.
بیشتر بخوانید: وظایف وکیل در پرونده رابطه نامشروع
در چه موارد دیگری به جز مهریه میتوان از این حق استفاده کرد؟

حقوق مالی زن:
- نفقه: نفقه شامل تمام نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن، پوشاک، غذا، اثاث منزل و هزینههای درمانی و بهداشتی است. این حق در عقد دائم بر عهده شوهر است، به شرط تمکین کامل زن.
- اجرت المثل ایام زوجیت: در صورت طلاق، اگر زن در طول زندگی مشترک کارهایی انجام داده باشد که عرفاً برای آن اجرت پرداخت میشود و قصد تبرع (مجانی بودن) نداشته باشد، میتواند اجرتالمثل آن کارها را مطالبه کند.
- نحله: اگر اجرت المثل به زن تعلق نگیرد، دادگاه با توجه به سنوات زندگی مشترک و نوع کارهایی که زن انجام داده و وضعیت مالی زوج، مبلغی را به عنوان نحله برای زن تعیین میکند.
- تصرف در داراییهای شخصی: زن میتواند آزادانه در اموال و داراییهای شخصی خود دخل و تصرف کند و مرد نمیتواند او را از این حق منع کند.
- دریافت مخارج هزینه شده توسط زن: اگر زن به امر شوهر یا با اذن او از مال خود برای مخارج متعارف زندگی مشترک که بر عهده مرد است، هزینه کرده باشد و مرد نتواند قصد تبرع زن را ثابت کند، زن میتواند معادل آن را از مرد دریافت کند.
حقوق غیرمالی و شروط ضمن عقد:
حق طلاق (وکالت در طلاق):
در قانون ایران، حق طلاق اساساً با مرد است، اما مرد میتواند با وکالت بلاعزل به زن اجازه دهد که خودش را طلاق دهد. این وکالت میتواند در زمان عقد به عنوان شرط ضمن عقد یا بعد از آن در دفتر اسناد رسمی به زن داده شود.
حق حضانت فرزند:
حضانت فرزند (دختر و پسر) تا ۷ سالگی با مادر است و پس از آن با پدر است. البته دادگاه در تمام این موارد مصلحت کودک را در اولویت قرار میدهد. بعد از رسیدن فرزند به سن بلوغ (۹ سال برای دختر و ۱۵ سال برای پسر)، خودش میتواند انتخاب کند که با کدام یک از والدین زندگی کند.
حق تعیین محل زندگی:
طبق قانون، تعیین محل سکونت با مرد است، مگر اینکه این حق به عنوان شرط ضمن عقد به زن واگذار شده باشد.دیگر چیزهایی که بهترین وکیل خانواده در اصفهان متذکر شده است اینه که، اگر سکونت در منزل تعیین شده توسط مرد، برای زن خطر جانی، مالی یا حیثیتی داشته باشد، زن میتواند مسکن جداگانه درخواست کند.
حق تحصیل:
طبق قانون، زن حق تحصیل دارد و نیازی به اجازه همسر ندارد، مگر در شرایط خاصی که در عقدنامه ذکر شود. با درج شرط تحصیل در عقدنامه، زن میتواند بدون نیاز به کسب اجازه از همسر خود به تحصیل ادامه دهد.
حق اشتغال (حق کار):
زن میتواند به فعالیت و اشتغال بپردازد. اما طبق ماده ۱۱۱۷ قانون مدنی، شوهر میتواند زن خود را از حرفه یا صنعتی که منافی مصالح خانوادگی یا حیثیات خود یا زن باشد منع کند. برای جلوگیری از این مشکل، زن میتواند حق اشتغال خود را به عنوان شرط ضمن عقد در سند ازدواج درج کند.
حسن معاشرت:
مرد وظیفه دارد با همسر خود حسن معاشرت داشته باشد.
حق حبس در عقودی جریان دارد که معوض باشد. با مثالی ساده تر بیان میکنیم. عقودی مثل بیع، اجاره و غیره از عقود معوض است. برای مثال در عقد بیع شخصی خانه خود را به فردی میفروشد. خریدار و فروشنده نسبت به هم متعهد هستند. فروشنده میتواند تا زمانی که مبلغ خانه را دریافت نکرده خانه را به خریدار تحویل ندهد.