نکات مهم پشت نویسی چک و قانون جدید

ارسال شده توسط وکیل پایه یک دادگستری در ۱۴۰۱-۰۶-۰۹
نکات مهم پشت نویسی چک و قانون جدید
۳.۳
(۳۹)

در این مطلب بهترین بهترین وکیل طلاق در اصفهان تمامی نکات مهم درباره پشت نویسی چک را در اختیارتان قرار میدهد. تا در امور مالی خود به مشکل نخورید و اطلاعات کافی در رابطه با چک و پشت نویسی ها و شرایط آن داشته باشید.

تعریف چک

چک برگه تاریخ داری است که شما میتوانید با آن معاملات خود را انجام دهید و برای پرداخت آن تاریخ مشخص کنید. در واقع شما بعد از نوشتن مبلغ ارزش چک و تاریخ مورد نظر برای وصول، چک را امضا میکنید. شخصی که چک را دریافت میکند در زمان تاریخ روی چک به بانک مراجه کرده و از طریق حساب جاری شما مبلغ چک را دریافت میکند. نکته مهمی که در رابطه با چک باید به آن توجه کرد پشت نویسی یا ظهرنویسی است. که بهترین وکیل طلاق در اصفهان این اطلاعات را در اختیارتان قرار میدهد.

نکات مهم پشت نویسی چک و قانو جدید

پشت نویسی چک

پشت نویسی یا ظهیر نویسی نوشتن عبارت یا عبارت هایی است بر پشت چک که بیان کننده انتقال حق مندرج در سند مزبور و اثبات‌کننده‌ی آن است. در پشت چک نام و نام خانوادگی آدرس و شماره تلفن همراه با دو امضا نوشته میشود که برای نقد کردن چک نوشتن این موارد الزامی میباشد.

هدف از پشت نویسی یا ظهرنویسی

۱. انتقال (انتقال مالکیت)

این اصلی‌ ترین و رایج‌ ترین هدف پشت‌ نویسی است. وقتی شما پشت یک چک یا سفته را امضا می‌کنید و آن را به شخص دیگری می‌دهید، در واقع مالکیت سند و حقوق ناشی از آن را به گیرنده منتقل کرده‌اید. این کار باعث می‌شود که گیرنده جدید، صاحب حق مطالبه مبلغ مندرج در سند از صادرکننده یا سایر پشت‌ نویس‌ها شود.

۲. ضمانت (تضمین پرداخت)

یکی دیگر از اهداف مهم پشت‌نویسی، تضمین پرداخت مبلغ سند است. شخصی که پشت سند را امضا می‌کند (پشت‌نویس)، در واقع پرداخت وجه سند را در صورت عدم پرداخت توسط صادرکننده یا متعهد اصلی، ضمانت می‌کند. به این معنی که اگر صادرکننده چک یا سفته، وجه آن را پرداخت نکرد، دارنده می‌تواند به پشت‌ نویس رجوع کرده و مبلغ را از او مطالبه کند. این مسئولیت تضامنی، به دارنده سند اعتماد بیشتری می‌دهد.

۳. وکالت (اعطای نمایندگی برای وصول)

گاهی اوقات، پشت‌ نویسی با هدف اعطای وکالت به شخص دیگر برای وصول وجه سند انجام می‌شود. در این حالت، عبارت “برای وکالت”، “جهت وصول” یا عبارات مشابه، در کنار امضا درج می‌شود. این نوع پشت‌ نویسی، حق مالکیت سند را منتقل نمی‌کند، بلکه فقط به پشت‌ نویس اجازه می‌دهد که به عنوان نماینده صاحب سند، وجه آن را از بانک یا متعهد وصول کند. پس از وصول، مبلغ باید به صاحب اصلی سند بازگردانده شود.

پشت نویسی با هدف انتقال چک

پشت نویسی با هدف انتقال چک با بیان ساده به این صورت است که دارنده چک با درج امضا در پشت سند یا چک، آن را به شخص دیگری واگذار می‌نماید.  اگر مبلغ مندرج در چک در زمان مقرر توسط صادرکننده تامین نشود. بانک پرداخت کننده چک گواهینامه ای مبنی بر عدم پرداخت صادر می‌نماید. در صورتی که از زمان صدور گواهینامه عدم پرداخت کمتر از ۱۵گذشته باشد. دارنده چک می تواند به پشت نویس چک مراجعه نماید. و وجه مندرج در چک را از وی مطالبه نماید. البته دارنده چک میتواند برای وصول به صادرکننده و یا پشت نویس مراجعه کند. بر طبق قانون پس از اتمام بازه ۱۵ روزه از زمان صدور گواهی عدم پرداخت، پشت نویس هیچ گونه مسئولیتی در برابر دارنده چک ندارد و دارنده سند فقط می‌تواند مبلغ موردنظر را از صادرکننده طلب نماید.

پشت نویسی با هدف ضمانت کردن از صادرکننده و یا پشت نویسی قبل

در این شرایط اگر قرد دارنده چک پشت نویسی شده به بانک مراجعه کند و در حساب صاحب چک موجودی نباشد و به اصطلاح چک برگشت بخورد. هم صاحب چک وهم ضامن مسئول پرداخت چک هستند. همچنین در این حالت هیچ بازه ی زمانی وجود ندارد. و دارنده چک هز زمان بخواهد میتواند از صاحب چک و یا ضامن آن در خواست وصول چک را داشته باشد. بنابراین مسئولیت صدور این نوع پشت نویسی چک خیلی بیشتر از پشت نویسی با هدف انتقال است.

نکته قابل توجه در مورد پشت نویسی چک حامل

چک هایی که در وجه حامل صادر میشوند نیاز به پشت نویسی ندارند زیرا در وجه شخص خاصی نیستند. همچنین به طور کلی افراد می توانند بارها و بارها چک را دست به دست کنند. در پشت نویسی چک هیچ محدودیتی وجود ندارد.

پشت نویسی اصولی چک‌هایی که قلم خوردگی دارد؟

به طور کلی در چک باید خوانا و بدون قلم خوردگی و همراه با مهر و امضا باشد تا اعتبار داشته باشد. اگر هر کدام از موارد گفته شده رعابت نشود چک فاقد اعتبار خواهد بود. همچنین اگر چک قلم خوردگی داشته باشد باید در پشت چک علت قلم خوردگی ذکر شود. اینکار مانع از سوء استفاده‌های احتمالی از چک خواهد شد.

بررسی قانون های جدید چک

پشت نویسی نوع اول که برای احراز هویت صاحب چک بوده همچنان باقی است و فقط الکترونیکی شده است. صاحب چک باید در سامانه صیاد بانک مرکزی، اقدام به صدور چک کند و در هنگام صدور هر برگ چک، مشخصات و هویت دارنده آن را نیز وارد سامانه صیاد کند. به این صورت برای بانک مشخصات دارنده چک قبل از اقدام به وصول مشخص است.

نوع دوم ظهرنویسی عملا مفهموم خود را از دست داده و انتقال چک صادر شده به افراد دیگر ، دیگر نیازی به ظهر نویسی ندارد و فقط از جهت شناسایی آخرین دارنده چک برای نظام بانکی و مالیاتی در سامانه صیاد اهمیت دارد.در نظام جدید صدور چک، این صادر‌کننده چک هست که درباره هر برگه چک تعیین می کند که دارنده نهایی آن کیست و دقیقا چه کسی مجاز به مراجعه به بانک برای وصول وجه چک می باشد.

پشت نویسی برای تضمین هم به دلایل ثبت در سامانه صیاد از بین رفته و مفهمومی ندارد. تقریبا فقط برای قلم خوردگی میتوانید از پشت نویسی استفاده کنید .

در مطالب بعدی با ما همراه باشید تا آموزش ثبت چک در سامانه صیاد هم در اختیارتان قرار دهیم.

سوال و جواب درباره پشت‌نویسی چک

پشت‌نویسی چک چیست؟

پشت‌نویسی چک یا ظهرنویسی به عملی گفته می‌شود که دارنده چک با نوشتن امضا یا متنی در پشت چک، آن را به شخص دیگری منتقل می‌کند یا به عنوان ضمانت یا امانت استفاده می‌کند.

چه زمانی نیاز به پشت‌نویسی چک است؟

وقتی که دارنده چک می‌خواهد آن را به فرد دیگری انتقال دهد، یا زمانی که شخصی می‌خواهد چک را ضمانت کند یا به عنوان امانت به دیگری بسپارد، پشت‌نویسی لازم است.

پشت‌نویسی با ضمانت چه تفاوتی دارد؟

در انتقال چک، پشت‌نویسی نشانه انتقال مالکیت چک به فرد جدید است. اما در ضمانت، شخص پشت چک را صرفاً برای تضمین پرداخت آن امضا می‌کند، بدون آن‌که چک را منتقل کند.

آیا پشت‌نویس مسئول پرداخت چک است؟

بله، اگر چک نقد نشود، دارنده می‌تواند علیه صادرکننده، پشت‌نویس یا ضامن اقدام قانونی کند؛ پشت‌نویس نیز مانند ضامن مسئولیت تضامنی دارد.

در صورت گم‌شدن چک، آیا پشت‌نویس هم مسئول است؟

اگر چک گم شود و به دست فرد ثالثی برسد، و آن فرد بتواند با استفاده از پشت‌نویسی آن را نقد کند، پشت‌نویس ممکن است در معرض مسئولیت قرار گیرد. بنابراین احتیاط در پشت‌نویسی بسیار مهم است.

آیا می‌توان پشت‌نویسی را محدود کرد؟

بله، دارنده چک می‌تواند در پشت چک قید کند که انتقال یا استفاده فقط برای هدف خاصی (مثلاً امانت یا ضمانت) مجاز است. البته در عمل ممکن است این قید برای اشخاص ثالث الزام‌آور نباشد.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

Average rating ۳.۳ / ۵. تعداد آرا: ۳۹

تا حالا رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

نوشته شده توسط وکیل پایه یک دادگستری تاریخ ارسال ۱۴۰۱/۰۶/۰۹ بدون نظر 10018 نمایش دسته کیفری

دیدگاه کاربران

هنوز کسی نظری ارسال نکرده است.شما اولین نفر باشید.


مطالب مرتبط