معامله فضولی و شرایط آن

ارسال شده توسط وکیل پایه یک دادگستری در ۱۴۰۱-۰۷-۱۱
معامله فضولی و شرایط آن
۱.۵
(۲)

معامله فضولی یکی از مفاهیم مهم و چالش‌برانگیز در حقوق مدنی است که به وضعیتی اشاره دارد که در آن شخصی بدون داشتن اختیار قانونی یا قراردادی، اقدام به انجام معامله‌ای به نام و حساب دیگری می‌کند. این نوع معامله در ظاهر ممکن است معتبر به نظر برسد، اما از لحاظ حقوقی تا زمانی که مورد تنفیذ (تأیید) مالک اصلی یا صاحب حق قرار نگیرد، فاقد اثر قانونی قطعی است. اهمیت شناخت معامله فضولی، به ویژه در قراردادهای ملکی و مالی، زمانی بیشتر می‌شود که پای تضییع حقوق افراد یا بروز اختلافات قضایی در میان باشد. در این نوشتار با مفهوم، شرایط، آثار حقوقی و وضعیت صحت یا بطلان معامله فضولی به زبان ساده و کاربردی آشنا خواهیم شد.

معامله فضولی یکی دیگر از انواع معاملات است که شاید تا به امروز با آن مواجه نشدید. در ادامه مطلب با بهترین وکیل طلاق در اصفهان  همراه باشید تا اطلاعات لازم درباره معامله فضولی و شرایط آن را به دست آورید.

معامله فضولی

ساده ترین تعریفی که میتوان از این معامله داشت به این صورت است. که اگر کسی غیر از مالک که از طرف او اجازه ای ندارد ، در اموال مالک دخالت کند ، فضول محسوب می شود و به معامله ای که منعقد میکند  معامله فضولی می گویند. که معمولا معامله به این شکل است که یا مالک از آن آگاهی ندارد و یا به انجام آن رضایت نداده است.

افرادی که در معامله نقش دارند

در این معامله کسی که قانونا ملک به او تعلق دارد مالک و کسی که بدون اجازه و داشتن حقی ، اقدام به انجام معامله نسبت به مال دیگری کند، فضول و کسی که فضول با او معامله کرده اصیل نام دارد.

آثار معامله فضولی

معامله فضولی زمانی اتفاق می‌افتد که شخصی بدون داشتن اختیار قانونی یا نمایندگی، به نام یا به حساب دیگری، با اموال او معامله می‌کند. قانون مدنی ایران این نوع معامله را نه باطل می‌داند و نه کاملاً صحیح، بلکه آن را غیرنافذ تلقی می‌کند؛ به این معنا که اعتبار آن بسته به رضایت یا عدم رضایت صاحب مال است. حال، بسته به اینکه مالک معامله را تنفیذ کند یا رد نماید، آثار مختلفی به وجود می‌آید.

معالمه در دو صورت باطل میشود و یا نافذ خواهد بود. به بیان  بهترین وکیل طلاق در اصفهان  موارد باطل و غیر نافذ به شرح زیر است:

معامله فضولی و شرایط آن

معامله فقط زمانی اجرا میشود که مالک از معامله راضی باشد. در غیر اینصورت معامله باطل و انجام نخواهد شد.

نکات پایانی

بهترین وکیل اصفهان نکاتی را در این خصوص بیان میکند که به شرح زیر است:

معامله فضولی و شرایط آن
  • حق رد و قبول معامله مختص مالک است. اگر مالک قبل از اینکه معامله را رد یا قبول کند، فوت شود این حق به وراث منتقل میشود.
  • اگر اصیل از فضولی بودن معامله اطلاع نداشته باشد و اصیل به موجب آن متضرر شود میتواند از کسی که اقدام به انجام معامله نسبت به مال دیگری کرده طرح شکایت به عمل آورد و خسارت خود را طلب کند. در این صورت نمیتواند طلب خسارت کند. و فقط میتواند درخواست استرداد مبلغ را دهد.
  • در حالتی که فردی با نیت و قصد قبلی اقدام به معامله کند، مرتکب جرم شده است. فرد مجرم تحت عنوان فروش یا منتقل کردن مال غیر، به ۱ الی ۷ سال حبس محکوم خواهد شد و همچنین موظف است تا مطابق با مال جریمه نقدی به مالک بپردازد.

چقدر این پست مفید بود؟

روی یک ستاره کلیک کنید تا به آن امتیاز دهید!

Average rating ۱.۵ / ۵. تعداد آرا: ۲

تا حالا رای نیامده! اولین نفری باشید که به این پست امتیاز می دهید.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

نوشته شده توسط وکیل پایه یک دادگستری تاریخ ارسال ۱۴۰۱/۰۷/۱۱ بدون نظر 236 نمایش دسته کیفری

دیدگاه کاربران

هنوز کسی نظری ارسال نکرده است.شما اولین نفر باشید.


مطالب مرتبط