سه طلاقه کردن چیست؟ و شرایط قانونی آن
ارسال شده توسط وکیل پایه یک دادگستری در ۱۴۰۱-۰۶-۱۷
همانطور که میدانید طلاق منفور ترین حلال نزد خداوند است. طلاق شرایط و ضوابطی دارد. در ادامه مطلب با بهترین وکیل خانواده در اصفهان همراه باشید. تا اطلاعات کافی درباره موضوع سه طلاقه کردن چیست؟ و شرایط قانونی آن چگونه است در اختیارتان قرار دهیم.
طلاق
یکی از روش های جدایی نکاح دائم طلاق است. بنا بر قانون مرد میتواند هر زمانی که خواست از اختیار خود استفاده کند. و ازدواجش را خاتمه ببخشد و زن چارهای جز همراهی ندارد. این حق قانونی را میتواند مرد از طریق وکالت در طلاق به همسر خود بدهد. در این صورت در واقع حق طلا با زن است. و زن میتواند هر زمان که اراده کرد. از همسر خود جدا شود.
درواقع طلاق به معنای پایان قانونی و رسمی یک ازدواج است. این فرآیند موجب انحلال رابطه زناشویی بین زن و شوهر میشود و تعهدات و حقوق ناشی از ازدواج را از بین میبرد. در واقع، طلاق به زن و شوهر اجازه میدهد که به طور قانونی از یکدیگر جدا شوند و آزاد باشند تا در صورت تمایل، دوباره ازدواج کنند.
این فرآیند معمولاً شامل تصمیمگیری در مورد مسائل مختلفی مانند حضانت فرزندان، تقسیم اموال و داراییها، نفقه (حمایت مالی از همسر سابق) و بدهیها است. قوانین و مراحل طلاق در کشورهای مختلف و حتی در مناطق مختلف یک کشور میتواند متفاوت باشد و تحت تأثیر قوانین مدنی، شرعی یا عرفی قرار گیرد.

سه طلاقه کردن و شرایط قانونی آن
طبق ماده ۱۰۵۷ قانون مدنی اگر زنی ۳ بار به صورت پیاپی با همسر خود ازدواج کند. برای بار چهارم نمیتواند با او ازدواج کند. زیرا ازدواج او با همسر سابقش حرام است. فقط در صورتی میتواند برای بار چهارم با همسر سابق خود ازدواج کند. که به عقد دائم مرد دیگر در آید که در اصطلاح به آن محلل میگویند. پس از ازدواج با محلل بعد از وقوع نزدیکی اگر به واسطه طلاق یا فوت مرد از هم جدا شوند. زن میتواند برای بار چهارم با همسر سابق خود ازدواج کند.
سه طلاقه کردن” در فقه اسلامی و به تبع آن در قانون مدنی ایران، مفهوم خاصی دارد و به معنای جدایی دائمی زن و شوهر پس از سه بار طلاق و ازدواج مجدد با یکدیگر است. این اصطلاح با طلاقهای معمولی تفاوت دارد.
درواقع سه طلاقه به این معنا نیست که مرد در یک جلسه یا با یک کلمه، سه بار همسر خود را طلاق دهد. بلکه به این صورت است که:
- طلاق اول: زن و شوهر از هم طلاق میگیرند.
- ازدواج مجدد: پس از اتمام عده طلاق اول (و در صورتی که طلاق رجعی بوده و مرد در زمان عده رجوع نکرده باشد یا طلاق بائن باشد و نیاز به عقد مجدد باشد)، زن و شوهر دوباره با یکدیگر ازدواج میکنند.
- طلاق دوم: پس از مدتی، برای بار دوم از هم طلاق میگیرند.
- ازدواج مجدد دوم: مجدداً پس از اتمام عده، با یکدیگر ازدواج میکنند.
- طلاق سوم: برای بار سوم از هم طلاق میگیرند.
پس از این سه بار طلاق و سه بار ازدواج، زن بر مرد “حرام” میشود، به این معنی که دیگر نمیتوانند برای بار چهارم با یکدیگر ازدواج کنند.
شرایط قانونی “حلال شدن” زن سه طلاقه بر شوهر سابق (محلل):
برای اینکه زن سه طلاقه بتواند برای بار چهارم با همان شوهر سابق خود ازدواج کند، لازم است شرایطی محقق شود که به آن “محلل” گفته میشود. این شرایط طبق ماده ۱۰۵۷ قانون مدنی ایران و فقه اسلامی عبارتند از:
- ازدواج دائم با مردی دیگر: زن پس از سه طلاق، باید به عقد دائم مرد دیگری (غیر از همسر سابق) درآید.
- وقوع نزدیکی (جماع) با مرد دوم: بین زن و مرد دوم باید نزدیکی (رابطه زناشویی) صورت بگیرد. (صرف عقد کفایت نمیکند)
- جدایی از مرد دوم: زن باید به واسطه طلاق، فسخ نکاح، یا فوت، از مرد دوم جدا شود.
- اتمام عده از مرد دوم: پس از جدایی از مرد دوم، زن باید عده طلاق یا عده وفات او را نگه دارد و به پایان برساند.
پس از تحقق این شرایط، زن مجدداً میتواند با شوهر اول خود ازدواج کند.
تکلیف مهریه در سه طلاقه کردن
تکلیف مهریه در هر ۳بار ازدواج معلوم است. و مثل یک ازدواج عادی و طلاق عادی است. هر بار ازدواج مهریه خود را دارد و در هربار جدایی مرد باید مهریه بپردازد. سه طلاقه از پرونده هایی است که امروزه خیلی کم اتفاق می افتد.
در هر یک از این سه مرتبه ازدواج که منجر به طلاق میشود، مهریه تعیین شده برای همان عقد نکاح به قوت خود باقی است و مرد موظف به پرداخت آن است. به عبارت دیگر:
- مهریه هر ازدواج مستقل است: هر بار که زن و مرد دوباره با یکدیگر ازدواج میکنند، یک عقد نکاح جدید با شرایط و تعهدات مالی جدید (از جمله مهریه) منعقد میشود. بنابراین، اگر مردی سه بار با یک زن ازدواج کرده و هر سه بار او را طلاق دهد، او موظف است سه بار مهریه کامل یا نصف مهریه (بسته به وقوع نزدیکی در هر ازدواج) را به زن بپردازد.
- نوع طلاق سوم: طلاق سوم، از انواع طلاق بائن محسوب میشود. در طلاق بائن، مرد حق رجوع در زمان عده را ندارد و رابطه زوجیت به طور کامل قطع میشود.
شش طلاقه و نه طلاقه
سه طلاقه کردن چیزی عجیب است و کمتر کسی است که برای بارچهارم به همسر سابق خود رجوع کند. اما بهترین بهترین وکیل خانواده در اصفهان بیان میکند که قانون هایی برای ازدواج های بار ۶ و ۹ هم وجود دارد. یعنی بعد از طلاق ششم اگر زن بخواهد مجدد به همسر خود رجوع کند. باید ازدواج محلل صورت گیرد و بعد از وقوع نزدیکی به واسطه طلاق و فوت جدایی حاصل شود. تا بتواند به همسر سابق خود برگردد. در صورتی که زن برای بار ننهم هم طلاق از همسر خود جدا شود. دیگر ازدواج مجدد آن ها حرام موبد است. یعنی ازدواج محدد برای آن ها تا اد حرام است و ازدواج محلل هم دیگر تاثیری نخواهد داشت.

سه طلاقه کردن در فقه شیعه
- زمانبندی: هر طلاق باید در طُهر (پاکیزگی زن از حیض) و بدون وقوع نزدیکی در آن طُهر انجام شود. همچنین، طلاقها باید جداگانه و در زمانهای مختلف صورت بگیرند.
- عدم اعتبار طلاقهای متعدد در یک مجلس: شیعه معتقد است که اگر مردی سه بار متوالی در یک مجلس بگوید “تو را طلاق دادم، تو را طلاق دادم، تو را طلاق دادم” یا “تو را سه طلاقه کردم”، تنها یک طلاق واقع میشود و نه سه طلاق.
- حرمت تا محلل: پس از طلاق سوم، زن بر آن مرد حرام ابدی میشود و نمیتوانند دیگر با هم ازدواج کنند، مگر اینکه زن با مرد دیگری (به عنوان محلل) ازدواج دائم کند، بین آنها نزدیکی (وطی) صورت بگیرد، و سپس آن مرد دوم زن را طلاق دهد یا فوت کند و عده آن طلاق یا وفات نیز سپری شود. پس از آن، زن میتواند مجدداً با شوهر اول خود ازدواج کند.
سه طلاقه کردن در فقه اهل سنت:
به گفته بهترین وکیل خانواده در اصفهان در فقه اهل سنت، دیدگاهها در مورد “سه طلاقه” متفاوت است، اما یک دیدگاه غالب وجود دارد که با فقه شیعه تمایز عمدهای دارد:
- طلاقهای متعدد در یک مجلس: در بسیاری از مذاهب اهل سنت (مانند حنفی و شافعی)، اگر مردی سه بار متوالی در یک مجلس لفظ طلاق را جاری کند (مثلاً بگوید “تو را سه طلاقه کردم” یا “تو را طلاق دادم، طلاق دادم، طلاق دادم”)، این سه طلاق معتبر شناخته میشود و در همان لحظه، زن بر مرد حرام میشود.
- حرمت تا محلل: همانند فقه شیعه، پس از وقوع این سه طلاق، زن بر مرد حرام میشود و برای حلال شدن و امکان ازدواج مجدد با شوهر اول، نیاز به محلل دارد (یعنی باید با مرد دیگری ازدواج کند و نزدیکی صورت گیرد و سپس آن مرد او را طلاق دهد یا فوت کند).